Hatha Yoga

Hatha Yoga is een eeuwenoude yogavorm, ontwikkeld door en voor de Monniken om meditatie te ondersteunen. Hatha is Sanskriet en opgebouwd uit de woorden ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan). Het staat symbool voor evenwicht tussen tegengestelde termen die samen paren vormen, zoals positief en negatief, mannelijk en vrouwelijk en dag en nacht. Bij Hatha Yoga gaat het dus om het creëren van balans in je eigen lichaam, waarbij de focus naar binnen is gericht: je concentreert je op je eigen lichaam en ademhaling. De houdingen stimuleren de bloedcirculatie, inwendige organen, klieren en de zenuwbanen.
Swami Sivananda, een Hindoeïstische spirituele leider, maakte Hatha Yoga voor niet-Monniken toegankelijk en in de jaren ’50 ook voor vrouwen. Tegenwoordig doen veel vrouwen maar ook steeds meer mannen in het Westen aan yoga.

Bij de Hatha Yoga lessen worden de houdingen (asana's) op een traditionele wijze statisch uitgevoerd. Iedere houding wordt een aantal ademhalingen vastgehouden. Hierdoor leer je bepaalde delen van het lichaam aan te spannen en te ontspannen, wat de lichaamscoördinatie verbetert. Je ademhaling is leidend. Het helpt je dieper in de houding te komen zodat de werking ervan krachtiger wordt. Hier komt mentale overgave om de hoek kijken terwijl je observeert, voelt en ervaart wat er in je lichaam gebeurt.

Het is nooit de bedoeling om asana's te forceren. Van belang is dat je eerst je grenzen opzoekt en ontdekt en je lichaam er aan laat wennen. Herhaling zorgt vanzelf voor meer souplesse, waardoor je automatisch op een zachte manier je grenzen verlegt.

Online les

Doe mee op YouTube en maak
de connectie met jezelf!
Yoga Sanchara - YouTube

“A mind free from all disturbance is Yoga.” - The Yoga Sutras of Patanjali