Lessen

Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is een eeuwenoude yogavorm, ontwikkeld door en voor de Monniken om meditatie te ondersteunen. Hatha is Sanskriet en opgebouwd uit de woorden ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan). Het staat symbool voor evenwicht tussen tegengestelde termen die samen paren vormen, zoals positief en negatief, mannelijk en vrouwelijk en dag en nacht. Bij Hatha Yoga gaat het dus om het creëren van balans in je eigen lichaam, waarbij de focus naar binnen is gericht: je concentreert je op je eigen lichaam en ademhaling. De houdingen stimuleren de bloedcirculatie, inwendige organen, klieren en de zenuwbanen.
Swami Sivananda, een Hindoeïstische spirituele leider, maakte Hatha Yoga voor niet-Monniken toegankelijk en in de jaren ’50 ook voor vrouwen. Tegenwoordig doen veel vrouwen maar ook steeds meer mannen in het Westen aan yoga.

Hatha Yoga lessen

Bij de Hatha Yoga lessen worden de houdingen op een traditionele wijze statisch uitgevoerd. Iedere houding wordt een aantal ademhalingen vastgehouden. Hierdoor leer je bepaalde delen van het lichaam aan te spannen en te ontspannen, wat de lichaamscoördinatie verbetert. Je ademhaling is leidend. Het helpt je dieper in de houding te komen zodat de werking ervan krachtiger wordt. Hier komt mentale overgave om de hoek kijken terwijl je observeert, voelt en ervaart wat er in je lichaam gebeurt.

Hatha Flow Yoga lessen

Bij de Hatha Flow Yoga lessen wordt een reeks houdingen op een rustig tempo achter elkaar uitgevoerd (flow). Ook hier is de ademhaling leidend en leer je deze met de bewegingen te synchroniseren. Tijdens de vloeiende bewegingen span je bepaalde lichaamsdelen aan en leer je ergonomisch te bewegen. Soms worden de houdingen wat langer aangehouden, waarna de flow weer opgepakt wordt. De combinatie van inspanning en ontspanning creëert een bepaalde mate van energie en rust.

Holistische Kinderyoga lessen

In de huidige maatschappij hebben kinderen vaak een vol programma door o.a. school, huiswerk en sporten waardoor ze in een bepaalde mate onrust kunnen ervaren. Ook met bijvoorbeeld spelen, televisie kijken, computeren en lezen doen ze nieuwe indrukken op en ontvangen ze veel prikkels. Door al deze externe factoren kan het zijn dat kinderen slecht slapen, zich druk uiten of geen rust in het hoofd hebben. Er is dan sprake van een zekere verdeeldheid die verankerd is geraakt in het hart-breinsysteem. Holistische Kinderyoga benadert een kind in zijn totaliteit en kan deze verdeeldheid opheffen. “Holistisch” stamt af van het Griekse woord “holos” en betekent “heel”. Een holistische werkwijze bevordert het bewustzijn en zelfherstellend vermogen bij kinderen. Het biedt hen steun in hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Holistische Kinderyoga is ontwikkeld vanuit de Hatha Yoga en anders dan volwassen yoga. Spelenderwijs worden vanuit een thema (dynamische) yogahoudingen uitgevoerd en aangevuld met versjes en liedjes die aansluiten bij de interesses en beleving van kinderen. Inspanning en ontspanning worden met elkaar afgewisseld en er is aandacht voor de ademhaling. Daarnaast wordt er stiltespel en visualisatie toegepast, maar bovenal staat plezier voorop.

Holistische Kinderyoga draagt bij aan de positieve ontwikkeling van de fysieke en mentale gesteldheid, alsook van de zintuigen, fantasie en sociale vaardigheden door de niet-competitieve sfeer. Yoga Sanchara hecht grote waarde aan persoonlijke aandacht. De groepjes bestaan daarom maar uit maximaal 6 kinderen. Kortom, een veilige omgeving waarbij kinderen zichzelf leren te accepteren en anderen te respecteren.

Vanaf april 2017 zullen op woensdagmiddag Holistische Kinderyoga lessen worden aangeboden in de volgende leeftijdscategorieën:

  • 4 t/m 7 jaar
  • 8 t/m 11 jaar

Bij voldoende animo zal ook op (een) andere doordeweekse dag(en) in de middag lessen worden gegeven. Woensdagmiddag 29 maart zullen gratis kennismakingslessen plaatsvinden. Gedetailleerde informatie zal spoedig op onze website worden gepubliceerd. Houd de nieuwspagina in de gaten voor meer informatie met betrekking tot lestijden, tarieven en aanmeldingen.

Algemeen

Zowel de Hatha Yoga als de Hatha Flow Yoga en Holistische Kinderyoga lessen beginnen met een initiële ontspanning gevolgd door één of meer ademhalingsoefeningen (pranayama's) en houdingen (asana's) en eindigen met een diepe ontspanning. Ter afsluiting wordt er op de yogamat een kopje thee gedronken.

De Holistische Kinderyoga lessen hebben iedere week een nieuw thema. De volwassen lessen zijn eveneens elke week anders maar volgen elkaar wel op. Zo worden nieuwe houdingen geïntegreerd en komen reeds geleerde houdingen regelmatig terug. Dit zorgt niet alleen voor dynamische lessen, maar geeft deelnemers de mogelijkheid progressie te laten voelen en ervaren. De Hatha Yoga en Hatha Flow Yoga lessen kunnen goed met elkaar worden gecombineerd en zijn voor iedereen geschikt. Echter bij een eerste kennismaking met yoga of ademhalingsproblemen, adviseert Yoga Sanchara te beginnen met Hatha Yoga.

Doordat deelnemers de ruimte krijgen om op eigen niveau te trainen kun je, onafhankelijk van jouw ervaringsniveau, altijd instromen. Ook is er ruimte voor modificaties, dus zelfs met bijzonderheden zoals lichamelijke klachten is het mogelijk om deel te nemen. Informeer de docente wel vooraf aan de les van eventuele bijzonderheden.

Iedereen is van harte welkom: ervaren, onervaren, jong, oud, mannen en vrouwen. Yoga Sanchara kijkt ernaar uit je te mogen verwelkomen!

Bekijk onze lestijden & tarieven.

“One succeeds in all Yogas through energetic practice. Even if one is young, old, very old, sick, or weak.” - Swami Svatmarama