Gentle Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is een eeuwenoude yogavorm, ontwikkeld door en voor de Monniken om meditatie te ondersteunen. Hatha is Sanskriet en opgebouwd uit de woorden ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan). Het staat symbool voor evenwicht tussen tegengestelde termen die samen paren vormen, zoals positief en negatief, mannelijk en vrouwelijk en dag en nacht. Bij Hatha Yoga gaat het dus om het creëren van balans in je eigen lichaam, waarbij de focus naar binnen is gericht: je concentreert je op je eigen lichaam en ademhaling. De houdingen stimuleren de bloedcirculatie, inwendige organen, klieren en de zenuwbanen.
Swami Sivananda, een Hindoeïstische spirituele leider, maakte Hatha Yoga voor niet-Monniken toegankelijk en in de jaren ’50 ook voor vrouwen. Tegenwoordig doen veel vrouwen maar ook steeds meer mannen in het Westen aan yoga.

Gentle Hatha Yoga lessen

Bij de Hatha Yoga lessen worden de houdingen op een traditionele wijze statisch uitgevoerd. Iedere houding wordt een aantal ademhalingen vastgehouden. Gentle Hatha Yoga is een zachtere en rustigere vorm van Hatha Yoga. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen, maar is vooral toegespitst op diegenen die minder makkelijk kunnen meekomen in de reguliere lessen bijvoorbeeld door fysieke beperkingen. Er is meer ruimte voor alternatieve houdingen of modificaties. Door houdingen eerst dynamisch een aantal keer uit te voeren en te koppelen aan de ademhaling, wordt toegewerkt naar het statisch vasthouden ervan. Met deze les leer je bepaalde lichaamsdelen aan te spannen en te ontspannen, evenals ergonomisch te bewegen. Ook verbetert het de lichaamscoördinatie.

De lessen beginnen met een initiële ontspanning gevolgd door één of meer ademhalingsoefeningen (pranayama's) en houdingen (asana's) en eindigen met een diepe ontspanning. Ter afsluiting wordt er op de yogamat een kopje thee gedronken.

Algemeen

Elke week zijn de lessen gedeeltelijk anders en volgen elkaar op. Zo worden nieuwe houdingen geïntegreerd en komen reeds geleerde houdingen regelmatig terug. Dit zorgt niet alleen voor dynamische lessen, maar geeft deelnemers de mogelijkheid progressie te laten voelen en ervaren.

Doordat deelnemers de ruimte krijgen om op eigen niveau te trainen kun je, onafhankelijk van jouw ervaringsniveau, altijd instromen. Ook is er ruimte voor modificaties, dus zelfs met bijzonderheden zoals lichamelijke klachten is het mogelijk om deel te nemen. Informeer de docente wel vooraf aan de les over eventuele bijzonderheden.

Iedereen is van harte welkom: ervaren, onervaren, jong, oud, mannen en vrouwen. Yoga Sanchara kijkt ernaar uit je te mogen verwelkomen!

Bekijk onze lestijden & tarieven.

Proefles volwassenen

Heb je interesse?
Meld je gerust aan voor een proefles.
Aanmelden

“It's not important what a yoga pose looks like, it comes to the essence that you experience.” - Lorna Jane Siahaya