Hatha Flow Yoga

Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is een eeuwenoude yogavorm, ontwikkeld door en voor de Monniken om meditatie te ondersteunen. Hatha is Sanskriet en opgebouwd uit de woorden ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan). Het staat symbool voor evenwicht tussen tegengestelde termen die samen paren vormen, zoals positief en negatief, mannelijk en vrouwelijk en dag en nacht. Bij Hatha Yoga gaat het dus om het creëren van balans in je eigen lichaam, waarbij de focus naar binnen is gericht: je concentreert je op je eigen lichaam en ademhaling. De houdingen stimuleren de bloedcirculatie, inwendige organen, klieren en de zenuwbanen.
Swami Sivananda, een Hindoeïstische spirituele leider, maakte Hatha Yoga voor niet-Monniken toegankelijk en in de jaren ’50 ook voor vrouwen. Tegenwoordig doen veel vrouwen maar ook steeds meer mannen in het Westen aan yoga.

Hatha Flow Yoga lessen

Bij de Hatha Flow Yoga lessen wordt een reeks houdingen op een rustig tempo achter elkaar uitgevoerd (flow). Ook hier is de ademhaling leidend en leer je deze met de bewegingen te synchroniseren. Tijdens de vloeiende bewegingen span je bepaalde lichaamsdelen aan en leer je ergonomisch te bewegen. Soms worden de houdingen wat langer aangehouden, waarna de flow weer opgepakt wordt. De combinatie van inspanning en ontspanning creëert een bepaalde mate van energie en rust.

De lessen beginnen met een initiële ontspanning gevolgd door één of meer ademhalingsoefeningen (pranayama's) en houdingen (asana's) en eindigen met een diepe ontspanning. Ter afsluiting wordt er op de yogamat een kopje thee gedronken.

Algemeen

De Hatha Flow Yoga lessen zijn gedeeltelijk elke week anders en volgen elkaar op. Zo worden nieuwe houdingen geïntegreerd en komen reeds geleerde houdingen regelmatig terug. Dit zorgt niet alleen voor dynamische lessen, maar geeft deelnemers de mogelijkheid progressie te laten voelen en ervaren. De Hatha Yoga en Hatha Flow Yoga lessen kunnen goed met elkaar worden gecombineerd en zijn voor iedereen geschikt. Echter bij een eerste kennismaking met yoga of ademhalingsproblemen, adviseert Yoga Sanchara te beginnen met Hatha Yoga.

Doordat deelnemers de ruimte krijgen om op eigen niveau te trainen kun je, onafhankelijk van jouw ervaringsniveau, altijd instromen. Ook is er ruimte voor modificaties, dus zelfs met bijzonderheden zoals lichamelijke klachten is het mogelijk om deel te nemen. Informeer de docente wel vooraf aan de les over eventuele bijzonderheden.

Iedereen is van harte welkom: ervaren, onervaren, jong, oud, mannen en vrouwen. Yoga Sanchara kijkt ernaar uit je te mogen verwelkomen!

Bekijk onze lestijden & tarieven.

Proefles volwassenen

Heb je interesse?
Meld je gerust aan voor een proefles.
Aanmelden

“Put your heart, mind, and soul into even your smallest acts. This is the secret of success.” - Swami Svatmarama