Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is een eeuwenoude yogavorm, ontwikkeld door en voor de Monniken om meditatie te ondersteunen. Hatha is Sanskriet en opgebouwd uit de woorden ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan). Het staat symbool voor evenwicht tussen tegengestelde termen die samen paren vormen, zoals positief en negatief, mannelijk en vrouwelijk en dag en nacht. Bij Hatha Yoga gaat het dus om het creëren van balans in je eigen lichaam, waarbij de focus naar binnen is gericht: je concentreert je op je eigen lichaam en ademhaling. De houdingen stimuleren de bloedcirculatie, inwendige organen, klieren en de zenuwbanen.
Swami Sivananda, een Hindoeïstische spirituele leider, maakte Hatha Yoga voor niet-Monniken toegankelijk en in de jaren ’50 ook voor vrouwen. Tegenwoordig doen veel vrouwen maar ook steeds meer mannen in het Westen aan yoga.

Hatha Yoga lessen

Bij de Hatha Yoga lessen worden de houdingen op een traditionele wijze statisch uitgevoerd. Iedere houding wordt een aantal ademhalingen vastgehouden. Hierdoor leer je bepaalde delen van het lichaam aan te spannen en te ontspannen, wat de lichaamscoördinatie verbetert. Je ademhaling is leidend. Het helpt je dieper in de houding te komen zodat de werking ervan krachtiger wordt. Hier komt mentale overgave om de hoek kijken terwijl je observeert, voelt en ervaart wat er in je lichaam gebeurt.

De lessen beginnen met een initiële ontspanning gevolgd door één of meer ademhalingsoefeningen (pranayama's) en houdingen (asana's) en eindigen met een diepe ontspanning. Ter afsluiting wordt er op de yogamat een kopje thee gedronken.

Algemeen

Elke week zijn de lessen gedeeltelijk anders en volgen elkaar op. Zo worden nieuwe houdingen geïntegreerd en komen reeds geleerde houdingen regelmatig terug. Dit zorgt niet alleen voor dynamische lessen, maar geeft deelnemers de mogelijkheid progressie te laten voelen en ervaren. De Hatha Yoga zijn voor iedereen geschikt en kunnen goed worden gecombineerd met Yin Yoga, Yin Yang Yoga en Dru Yoga.

Doordat deelnemers de ruimte krijgen om op eigen niveau te trainen kun je, onafhankelijk van jouw ervaringsniveau, altijd instromen. Ook is er ruimte voor modificaties, dus zelfs met bijzonderheden zoals lichamelijke klachten is het mogelijk om deel te nemen. Informeer de docente wel vooraf aan de les over eventuele bijzonderheden.

Iedereen is van harte welkom: ervaren, onervaren, jong, oud, mannen en vrouwen. Yoga Sanchara kijkt ernaar uit je te mogen verwelkomen!

Bekijk onze lestijden & tarieven.

Proefles

Heb je interesse? Schrijf je dan in
en meld je aan voor een proefles.
Inschrijven en aanmelden

“Put your heart, mind, and soul into even your smallest acts. This is the secret of success.” - Swami Svatmarama